Get Adobe Flash player
Home Κομποστοποίηση Ειαγωγικά

Τα βασικά της Κομποστοποίησης

Η βάση της κομποστοποίησης είναι βίο – χημικές διαδικασίες οι οποίες συμβαίνουν εντελώς αυτόματα σε ένα φυσικό περιβάλλον. Η ζώσα οργανική ουσία τρέφεται από τη νεκρή οργανική ουσία. Για εκατομμύρια χρόνια οι μικροοργανισμοί υπήρξαν υπεύθυνοι για την αποσύνθεση της οργανικής ουσίας –φυτικής και ζωικής- η οποία είχε ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής της. Αυτές οι περίπλοκες νεκρές ουσίες αρχικά αποσυντίθενται σε απλά, βασικά στοιχεία από τους μικροοργανισμούς της χλωρίδας και της πανίδας που αναπτύσσονται στα υψηλότερα στρώματα γης, τα οποία είναι, βιολογικά, ακόμα ασταθή. Αποτέλεσμα περίπλοκων διαδικασιών μετατροπής είναι η σταδιακή μετάλλαξη των στερεών κομματιών σε χούμους. 

Οι διαδικασίες αυτές οι οποίες συμβαίνουν χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση ακολουθούν ένα καθορισμένο πρόγραμμα που ελέγχεται από τη χλωρίδα και την πανίδα των μικροοργανισμών. Ήδη διαθέσιμες ουσίες όπως τα αμινοξέα, οι πρωτεΐνες, οι υδρογονάνθρακες και τα λιπαρά οξέα είναι πηγές θρεπτικών συστατικών για ορισμένους μικροοργανισμούς.  Τα μεταβολικά υπό – προϊόντα αυτών των μικροοργανισμών είναι το διοξείδιο του άνθρακα, το νερό και η θερμότητα. Το μικροκλίμα που δημιουργείται προωθεί την ανάπτυξη συγκεκριμένων μικροοργανισμών των οποίων ο πληθυσμός αυξάνεται ραγδαία ενώ ταυτόχρονα άλλοι μικροοργανισμοί μειώνονται αλλά ποτέ δεν αφανίζονται. Εάν η επιθυμητή πηγή τροφής/ θρέψης δεν είναι πια διαθέσιμη, ο πληθυσμός των ήδη ανεπτυγμένων μικροοργανισμών θα μειωθεί, δημιουργώντας χώρο για άλλους μικροοργανισμούς που θα λειτουργούν πιο αργά αλλά θα θριαμβεύουν σε ουσίες των οποίων η αποσύνθεση είναι πιο δύσκολη όπως η κυτταρίνη και η λιγνίνη (ξυλώδη) καθώς και τα ορυκτά. Όταν θα έχουν εξαντληθεί όλες οι οργανικές ουσίες, ο πληθυσμός όλων των μικροοργανισμών επανέρχεται στα φυσικά επίπεδα.

Οι παραπάνω διαδικασίες συμβαίνουν με πολύ αργό ρυθμό στη φύση, συγκεκριμένα χρειάζονται αρκετά χρόνια για να ολοκληρωθούν. Η κομποστοποίηση κάνει χρήση των ίδιων αρχών αλλά επιταχύνει αισθητά τις διαδικασίες δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες. Πέραν της προσθήκης οξυγόνου και υγρασίας, οι μικροοργανισμοί χρειάζονται ένα περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί ειδικά για κομποστοποίηση. Για τους παραπάνω λόγους η διαδικασία κράτα 6 – 12 εβδομάδες.

Η διαδικασία της κομποστοποίησης χωρίζεται σε δυο φάσεις –την εντατική αποσύνθεση και την ωρίμανση. Κατά τη διάρκεια της φάσης εντατικής αποσύνθεσης, οι αποκαλούμενες εύκολα βιοδιασπώμενες ουσίες αποσυντίθενται, και κατά την ωρίμανση έχουν ήδη μεταλλαχθεί μαζί με τις πιο προβληματικές ουσίες, σε σχετικά σταθερές ουσίες. Αυτές είναι παρόμοιες με το χούμους και μπορούν να αποθηκεύσουν τα φυτικά θρεπτικά συστατικά όπως το άζωτο, ο φώσφορος και η ποτάσα που βρίσκονται και στην οργανική ουσία.

Το ολοκληρωμένο κόμποστ απλώνεται πάνω από το χώμα και τα θρεπτικά που περιέχει (αναφέρθηκαν παραπάνω) ορυκτοποιούνται από τους ακόμα ενεργούς μικροοργανισμούς και γίνονται διαθέσιμα για την ζώσα βιομάζα ώστε να επιτραπεί η άνθηση. Οι οργανικές ουσίες που καταστρέφονται χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία νέας οργανικής ουσίας συμπληρώνοντας για άλλη μια φορά τον κύκλο.